Ráckeve: a Savoyaiak kastélyától a csónakos piacig

Ráckeve: a Savoyaiak kastélyától a csónakos piacig

Budapesttől mindössze 50 kilométerre délre fekszik ez a hangulatos település. A megérkezés hangulatát már az is megadja, hogy a Duna-ág legdélebbi, gépjárművel is használható átkelőjén, az 1896-ban épült Árpád hídon át juthatunk a bájos belvárosába. Mert Ráckevére érve úgy élvezhetjük az érintetlen Duna-part látványát, hogy közben egy kellemes történelmi túra is vár ránk.

A Csepel-szigeten az Öreg-Duna és a Ráckevei Duna-ág öleli körbe Ráckevét, amelynek vízi világa egykor a halászoknak, a vízimolnároknak és a kereskedőknek adott megélhetést. Erre emlékeztet a 2022 nyarán megnyílt Ráckevei Halmúzeum, amely az 1510 körül reneszánsz stílusban épült, egykori Fekete Sas fogadó régi szárnyában található. A 170 négyzetméteres kiállítótérben megismerkedhetünk a halászat tárgyi emlékeivel, közte a bödönhajóval, a nyargalóbárkával, a hálókötőtűkkel és az olyan régi horgászfelszerelésekkel, mint a tárolóorsó, a mogyoróvessző, és a kuttyogató.

Az egykori vízi világot idézi a Ráckevei Hajómalom is, amely Magyarország utolsó hajómalmának, az úgynevezett Gyurcsik-féle 12-es sorszámú hajómalom működő rekonstrukciója, amelynek kialakítása az eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók, rajzok alapján történt. Aki pedig a malom látványa és a hajótestből nyíló idilli panoráma mellett a hajómalom működésére is kíváncsi, az vasárnaponként őrlési technológiát is testközelből megtekintheti.

A legendás ráckevei csónakos piac ugyan csak a nevében kötődik a vízi világhoz, de így is különleges élményt ígér a látogatónak. Aki a település belvárosának pontosan a közepén, a csónakkal is megközelíthető Duna-korzón talál rá a szerdánként és szombatonként rendezett piacra, ahol a környék őstermelőinek friss portékái mellett a különlegesen finom falatok jelentik a legnagyobb vonzerőt.

A város nevezetes műemléki templomai, a gazdag szerbek által 1487-ben épített Boldogasszony-templom, amely az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma, a Katolikus Templom, amelynek a belső seccoi Patay László Munkácsy-díjas festőművész alkotása, valamint az egyszerűségében szép, hangversenyeknek is otthont adó neogótikus Református Templom, mellett a hídlábnál álló szecessziós városháza is kihagyhatatlan látnivaló. Egykori tűzjelző tornyából ma gyönyörű kilátás nyílik a vidékre.

Ráckeve leghíresebb épülete mégis a barokk Savoyai-kastély, amely a világi barokk építészet első hazai emléke. Az 1702-ben Johann Lucas von Hildebrandt építész tervei alapján kezdődött építkezés eredményeként megszületett kastély alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít.

Ha pedig úgy érezzük, sokat sétáltunk és sokat láttunk már, pihenjünk le a Duna-parton és a nádast szemlélve tegyünk egy képzeletbeli időutazást a Ráckevei Duna-ágnál.

K. E.

Forrás