Az ország trónusától a barlangok mélyéig – hétvégi programajánló

Az ország trónusától a barlangok mélyéig – hétvégi programajánló

Közeleg a tavasz, így egyre több túraprogram közül választhatunk: felfedezhetünk barlangokat, bejárhatunk denevér-ösvényt és indulhatunk madárgyűrűzésre. Székesfehérváron pedig a város egyik legújabb kiállítóterének káprázatos enteriőrjében látható történelmi tárlat vár.

Barlangok Hónapja: különleges programok a Bükki Nemzeti Parkban

Tizenhárom már meghirdetett programmal várja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kalandvágyókat, a Bükk szerelmeseit, túrakedvelőket, kirándulókat a Barlangok Hónapja kapcsán.

Fotó: bnpi.hu

Speciális, hosszú barlangi túrán lehet részt venni március 2-án, 9-én és 23-án a lillafüredi Szent István-barlangban is, amelynek olyan részeit mutatjuk meg a látogatóknak, amelyek bejárására a rendszerint induló túrák alkalmával nincs lehetőség. Ezek a ritkán látható területek a Fekete-terem és Tordai-hasadék. Ezúttal, rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet szentelünk a barlang élővilágára, az itt telelő “bőregerekre” és azok védelmére.

Gólyaköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

„Mindegyik gólyafészek foglalt már. A gólyák nászát és építkezését figyelhetjük meg a találkozási ponton. Javában tart a tavaszi madárvonulás is. Nádi és bokorlakó madarakkal ismerkedhetünk közelről madárgyűrűzési bemutatónkon.” – írja meghívójában a Duna-Ipoly Nemzeti Park, amely szerint a Madárdal tanösvény jelképével, a csilingelő hangú barkóscinegével is találkozhatunk.

INFÓ
Helyszín: Dinnyés. 2024. március 2. 9.00. Túra hossza: 2 km, 3 óra. Találkozó: 9.00 Dinnyés, Rózsa u. sarka, gólyafészek, 2. tanösvény tábla Részvételi díj. 2 900 Ft/fő (online 2 600 Ft), kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1 900 Ft/fő (online 1 600 Ft)

 

Barangolás a Denevér tanösvényen

A programon az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen tehetünk egy felszíni túrát, ahol megismerkedünk a mészkőterületekre jellemző formakinccsel, valamint a területen előforduló állat- és növényvilággal, természeti értékekkel.

A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa vezeti. Fontos a kényelmes túracipő vagy bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés.

Találkozási pont: Abaligeti-barlang, pénztár. Időpont: 10.00. A program időtartama: 1,5 óra A túra hossza: 2-3 km. Ingyenes program.

Solium regni – Az ország trónusa kiállítás

Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu

Székesfehérvár egyik legújabb kiállítótere káprázatos enteriőrben őrzi a város egyedi múltját. Olyan helyszín, amit nem érdemes kihagyni! A Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont kőtárában bazilikatörténeti kiállítás, kutatóintézet és látogatóközpont is helyet kapott, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva mutatja be annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét. A Solium Regni – Az ország trónusa címet viselő állandó kiállításon a Magyar Királyság egykori koronázó templomának fennmaradt kőfaragvány töredékei nyűgözik le a látogatót.

Forrás