Húsvét minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Húsvét minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Noha a húsvéti programok uralják a hosszú hétvégét, azért a kínálatban megannyi másféle kikapcsolódást is találni: indul a szezon a Folly Arborétumban, ahol újra lesz fényfestés, nyit a Safari Park és tulipánszüretre várja a látogatókat a Balaton kertje.

Locsolkodás és tavaszváró mulatság a szentendrei Skanzenben

Március 31-én és április 1-jén, húsvétvasárnap és hétfőn locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Mesék, koncertek, kézműveskedés várja a látogatókat a Skanzenben.

Fotó: skanzen.hu

A portákon a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a tavaszi népszokások egyaránt megjelennek. A résztvevők belecsöppenhetnek az ünnepkör hangulatába, megkóstolhatják ízeit, megfesthetik színeit.

Azt írták, az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, a tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak, amelyhez számos hiedelem, népszokás kapcsolódott. A húsvétot megelőző nagyhéten rendbe tették a portákat, kitakarították a házakat, hogy nagycsütörtöktől részt tudjanak venni a templomi szertartásokon.

A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg a Skanzenben. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a rendezvényt.

A színpadon húsvéti történeteket és mesét mond Csernik Szende és Gulyás László. A műsorban megjelenik Paprika Jancsi, fellép a Ládafia Bábszínház, zenél a Varga Helena Band, a HoldDalaNap és koncertet ad a 40 éves Makám Zenekar.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. A látogatók különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhetnek meg: írókázhatnak és berzselhetnek is, és megcsodálhatják az aprólékos munkával készülő patkolt tojásokat. Megismerhetnek gyergyói, kárpátaljai, bolgár és hucul tojásdíszítési motívumokat, készíthetnek textilnyulat és -tyúkot, gyapjúbárányt vagy tojásfülbevalót is. Lesz tojáslabirintus, tikmonynyomozás vagyis tojáskeresés, húsvéti játszókert, pecsétgyűjtő játék és szagosvíz-bemutató.

A Skanzenben vasárnap az Óbudavári Katolikus Templomban katolikus, hétfőn a Mándi Református Templomban református istentiszteletet tartanak. Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra járja körbe a Skanzen templomait.

A tavaszi szünetben – március 28-tól április 7-ig – tavaszi témahetet tart a múzeum, ahol a húsvéti készülődés mellett a húsvét utáni szokások is megjelennek.

A programokról részletes információ a skanzen.hu oldalon érhető el.

Megújult programkínálattal várják a látogatókat húsvéttól a Folly Arborétumban

A húsvéti hosszú hétvégétől megújult programkínálattal, rendhagyó tobozkiállítással és tobozkörúttal, nyomozós kerti játékkal és interaktív gyerekprogrammal várja a látogatókat a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat.

Az arborétum közleménye szerint húsvéttól minden szombaton várja a gyerekeket a Folly matiné: az ingyenes, játékos programon a 7-12 éves korosztály pedagógusok segítségével, játékos formában ismerheti meg a badacsonyörsi kert egyedülálló élővilágát.

Fotó: folly.hu

Mint írták, a Nyomozz a Follyban! című programmal nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is izgalmas kihívással készülnek: a 8 állomásos “szabadtéri szabadulószobában” a játékosok rejtélyes halálesetek nyomába szegődnek, kihallgatások jegyzőkönyvei és egy nyomozó feljegyzései alapján göngyölíthetnek fel egy bűntényt, bejárva közben a kert legszebb helyeit. A nyomozós játék 2-2,5 órás kikapcsolódást ígér a résztvevőknek, akik QR-kód olvasására alkalmas telefon segítségével tudják teljesíteni a kihívást.

Az arborétum legújabb látványossága is a tavaszi szünetben debütál: a látogatók rendhagyó tobozkiállításon ismerhetik meg a 22 különleges növényfaj, köztük a cédrus nemzetség képviselői, valamint a ciprusok és a hosszútűs fenyők tobozait, amelyeket a kertben kialakított tobozkörúton élőben is megcsodálhatnak. A tobozkörúthoz játék is kapcsolódik, amelyben a résztvevők tíz pecsétet szerezhetnek, jutalmul pedig ajándék magcsomagot kapnak.

A négynapos ünnepi hétvégére meghosszabbított nyitvatartással készül az arborétum. Szombaton és vasárnap látványos esti programon vehetnek részt az érdeklődők: 19 órától különleges vezetett sétán csodálhatják meg a fényfestéssel és fényanimációval életre keltett, közel 120 éves arborétum növényeit, ikonikus fáit és a kültéri műalkotásokat – emelték ki a közleményben.

A tobozkiállítás és a tobozkörút, valamint a nyomozós játék nagypéntektől minden nap várja a látogatókat, szombaton, húsvétvasárnap és -hétfőn ebédidőben a gyerekeknek emellett ingyenes Folly matinét, délutánonként pedig családi szabadulószoba-játékot rendeznek.

A négynapos ünnepi hétvégén a kert éttermében hagyományos és újragondolt húsvéti fogásokat is kóstolhatnak a vendégek – áll a közleményben.

Húsvétkor nyit a Richter Safari Park

Fotó: safaripark.hu

A tavaszi szünet első napján, március 28-án nyit újra a Richter Safari Park Nagykőrösön. A közlemény szerint március 28-tól új attrakciókkal, kibővített programokkal, még több állatlakóval és szállással is várják a látogatókat.

A Richter Safari Park tájékoztatása szerint a 3 kilométer hosszú szafari útvonalon főként cirkuszi munkából kivont vadállatokkal, elefántokkal, zsiráfokkal, zebrákkal, tevékkel, lámákkal, struccokat, lovakkal találkozhatnak a látogatók, és megcsodálhatják az idei szezonban érkezett új lakót, Pablót, a nílusi vízilovat is.

A húsvéti nyitó hétvégén a park csaknem száz hátrányos helyzetű nagykőrösi családot lát vendégül, akik a park ingyenes programjai mellett tojásvadászatban, nyusziugró versenyen és tojásfutásban is kipróbálhatják magukat.

Az állati kalandok mellett a cirkuszi sátorban és a szabadban felállított lengőtrapézon artisták szórakoztatják a közönséget, valamint elefánttréninget is láthatnak az érdeklődők.

Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvéthétfőn immár 17. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban, ahol a látogatók kipróbálhatják az íjászatot, vagy húsvéti figurákat is készíthetnek – közölte az MTI-vel a szervező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója hétfőn.

Tóth Éva tájékoztatása szerint az érdeklődők a várudvaron kézművesek segítségével próbálhatják ki a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, és gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A kézműves foglalkozásokon kívül lesz a várudvaron lovagoltatás, íjászat, báránysütés és ételszentelés is. A várudvarban és a Várfelső utcában zajló kirakodóvásár délelőtt 10 órakor veszi kezdetét. A szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkácik Hagyományőrző Együttes, valamint Agócs Gergely és népzenei társulata részvételével. A helyi együtteseket a Foncsik Énekegyüttes, a Jánosík Gyermek-néptáncegyüttes és a Szederinke Gyermek-néptáncegyüttes képviseli.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT, a BANYA-társulat, a Defensores történelmi csoport és a Füleki Római Katolikus Plébánia.

Tulipánszüret a Balatonnál

Fotó: TulipGarden Balaton

„A TulipGarden Balaton 2024 tavaszán ismét szeretettel várja a virágok kedvelőit tulipánszedésre, csodás fotók készítésére, virágok pompájában történő kikapcsolódásra!” A TulipGarden Balaton kertje Somogy megyében Szőlősgyörökön található. Az autóval érkezőknek parkolásra a kert mellett van lehetőség. A buszmegálló körülbelül 18 perc sétával elérhető.

A tulipánból mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta létezik. 100 fajtából álló mintakertet hoztak létre. A mintakertben különböző színű és típusú tulipánhagymákat ültettek el, melyek ötletet adhatnak otthoni kertek kialakításához is.

Négynapos lesz a húsvéti fesztivál Hollókőn

Fotók: holloko.hu

Idén négynapos lesz a Hollókői Húsvéti Fesztivál, a programok pénteken kezdődnek a Nógrád vármegyei világörökségi faluban – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Bakos Boglárka kiemelte: gazdag folklórprogrammal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel várják a látogatókat, de családi és gyermekprogramokat is szerveztek Hollókőn.

  • A pénteki, ingyenes napon kézműves kirakodóvásár lesz a Petőfi úton, tojásfestés több helyszínen, a Látogatóházban archív képeket és régi hollókői filmeket vetítenek, és felelevenítik a böjti szokásokat a nagypénteki liturgia előtt.
  • Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok várják az érdeklődőket az Ófalu udvaraiban: kereplőzés, a népi élet bemutatása, tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, karikázó és népviseletes életkép a Hollókői Néptáncegyüttessel, szilvásgombócfőzés a Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel. A nagyszínpadon este a Keleti Szél zenekar ad koncertet.
  • A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik, majd jön a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál. A színpadon a Hollókő Táncegyüttes és a hollókői citerások húsvéti műsora nyitja meg az ünnepi programot, fellép többek között a Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes, a Pásztói Folk Band, valamint népzenei koncertet ad a Dűvő Zenekar.
  • Húsvéthétfőn is lesz szentmise, locsolkodás, számos folklórprogram, a vendégek belehallgathatnak Bukovics János palóc mesemondó meséibe is. Mások mellett színpadra lép a Muzsla Néptáncegyüttes, valamint a Magyar Banda Hegedűs Bori és Causanella Izabella énekesnőkkel.

Forrás