Horvátország sokunk kedvenc úti célja, a “legeket” több kategóriában lehetne gyűjtögetni. Mi most összeírtunk egy listát, ami az utazó magazin szerint a 10 legjobb dolog az országban.
- Adria. Horvátország tengeri felségvizeinek felszíne összesen 31 067 négyzetkilométer. Az Adria a világ egyik legszebb és legjobb tengerpartja, amely horvátországi részén, a szárazföldön 1778 kilométer hosszan terül el.
- Szigetvilág. A horvát tengerpart mentén közel 1200 egyedi hangulatot teremtő szirt és sziget található. Horvátország legnagyobb szigetei: Krk, Cres, Brac, Hvar, Pag, Dugi Otok és Rab.
- Plitvice Nemzeti Park. A páratlan látványosságnak számító tórendszer 1949-től viselheti a nemzeti park címet, 1979-től pedig a világörökség része.
- Aranyszarv. A Brac-szigeten található az Európa legszebb strandjának is nevezett Zlatni Rat, vagyis az Aranyszarv. A katalógusokban gyakorta feltűnő, szarv alakú félsziget ötszáz méter hosszú, partjait a fürdőzők nagy örömére homok borítja.
- Csevap. Darált marha- és sertéshúsból összekevert, frissen sütött, fűszerezett fasírt. Szeletelt hagymával és ajvárral tálalják.
- Opatija. Fiumétól nyolc kilométerre, az Isztriai-félsziget északkeleti részén fekvő – egykor a Monarchiához tartozó – üdülőtelepülés, amely múltja, klímája, sétánya, éttermei, kikötői révén páratlan élményt ígér.
- Búvárkodás. Az Adriai-tenger remek célpont a búvárkodás szerelmeseinek, s nem csak a mélyre merülő profiknak, haladóknak. Egy szemüveggel és pipával a felszín közelében maradók számára is jócskán akad látnivaló.
- Vízi sportok. A horvát tengerparton számtalan lehetőség kínálkozik a vízi sport kedvelőinek. Az isztriai Premanturán, vagy egész délen, a Peljesac-félszigeten a szörfösök számára ideálisak a körülmények. Sok helyen lehet vízisízni, wakeboardozni is, a Krk-szigeten például remek kiépített pálya található.
- Ajvár. A horvát Erős Pista – de mi általában az édes változatát ismerjük. Előre grillezett, meghámozott padlizsánból, húsos paprikából, fokhagymából készülő krém, amit leginkább húsok mellé tálalnak.
- Tenger gyümölcsei. Az igazi ínyenceknek kihagyhatatlan egy frissen fogott halvacsora, vajas, fehérboros, fokhagymás feketekagyló tállal, grillezett scampival és kalamari (tintahal) karikákkal.
Forrás