A Khmer gasztronómia áttörte a falakat
A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságok és kereskedők ehhez kötődően vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.
Az UNESCO tájékoztatása szerint a 2023-as városok világnapján 55 város csatlakozott a hálózathoz. Az új városok, köztük Battambang, a kultúra és a kreativitás fejlesztési stratégiáért valamint az emberközpontú várostervezés innovatív gyakorlatának bemutatásáért kaptak elismerést és csatlakozási lehetőséget, tájékoztatott Sárdi Rudolf a Kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium magyarországi és kelet-európai képviselője.
A Battambang felvétele a gasztronómia kategóriában nemcsak a tartomány kivételes konyháját mutatja be, hanem a gasztronómiát is kihasználja a helyi fejlődés és a globális kulturális csere fokozására.
Helyi ételek, mint például nem Battambang (lágy hal), prahok Battambang, ámok Battambang, kralan Battambang (bambuszba töltött ragacsos rizs), sangvak Battambang, papaya saláta Battambang, kantuy hes Battambang, rizspapír Battambang és teuk kroeung Battambang népszerű ételek, amelyeket naponta fogyasztanak a tartomány lakói.
Battambang tartomány kormányzója, Sok Lou, ünnepi beszédében elmondta: “Azzal, hogy városunk megkapta ezt az elismerést, még több turista látogat el Battambangba. Ez azt jelenti, hogy több élelmiszer áll majd rendelkezésre. Nő majd a szállodák és panziók száma is. Nagyobb lesz a piaci kínálat , mivel a helyieknek több zöldséget és gyümölcsöt kell termeszteniük” – mondta. ” Ez emelni fogja az életszínvonalat, ami komoly perspektívát jelent majd Battambang tartomány lakosságának. “