Pécsi Püspökség: csodás látnivaló plusz egy élményajándék

Pécsi Püspökség: csodás látnivaló plusz egy élményajándék

Pécsi Egyházmegye turisztikai célpontjainak látogatói száma a közelmúltban elérte az egymillió főt. A város legismertebb építészeti jelképeit, a dzsámit és hazánk egyetlen

négytornyú székesegyházát is magába foglaló látnivalókat bemutató Pécsi Püspökség immáron tíz éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára.

 

A jeles évfordulót a Pécsi Egyházmegye 2024. szeptember 21 én méltó módon szeretné megünnepelni: egy nyereményjáték keretében kisorsolnak egy aznap jegyet váltó szerencsés

látogatót, aki a látogatás élményén túl egy különleges élményajándékkal is gazdagabb lesz. A Pécsi Püspökség 2014-től több lépésben nyitotta meg a nagyközönség számára az addig

kizárólag egyházi célra használt, ám gazdag történelmi múlttal és kiemelkedő művészeti értékekkel rendelkező belvárosi épületeit a turisták előtt. Az eltelt tíz év egymilliót meghaladó látogatói száma öt kiemelt helyszín között oszlott meg a Szent Péter és Szent Pál székesegyház, a Gázi Kászim pasa dzsámija (Gyertyaszentelő Boldogasszony templom), a püspöki palotaegyüttes látogatható részei, valamint a Püspöki KincsTár és a Dóm Kőtár.

A vallásturizmus fontos helyszíne Magyarország egyetlen négytornyú székesegyháza. Az épületről ismertsége ellenére nem sokan tudják , hogy délkeleti tornya kilátóként is funkcionál, ahonnan mindössze 133 lépcsőfok megmászása után a város egyik legszebb panorámája tárul elénk. A templom karzatán a nagymúltú pécsi Angster Gyár századik orgonája tölti be zenével a liturgikus teret . A hangszer különlegessége, hogy orgonista nélkül is megszólaltatható. A bazilikának fontos szerep jut az egymilliós látogatószám megünneplésében is: szeptember 21 én a falai között kerül majd kisorsolásra és átadásra az élményajándék a szerencsés látogatónak A Pécsi Püspökség látnivalói közül a turisták számára a legizgalmasabb minden bizonnyal a város főterén álló dzsámi. Az építményt, annak török kori tömbjét és díszítéseit megtartva bővítették katolikus templommá , azonban kevesen tudják, hogy a dzsámi helyén már a hódoltság ideje előtt is keresztény templom állt.

A dzsámiban testet öltő, egymástól különböző kultúrák, valamint a régi és a modern építészet egymásmellettisége számos látogatót vonz a világ minden tájáról. Nagy érdeklődésre tart számot a püspöki palota is , amelynek nyugati szárnya a mindenkori pécsi püspök lakóhelye, keleti szárnya a palotakerttel és a titkos átjáróval pedig fix időpontokban, idegenvezetővel kísérve turisták számára is látogatható.

Szintén idegenvezetéssel tekinthető meg az egyházmegyei relikviákat bemutató Püspöki KincsTár, ahol a római mozaikoktól Klimó György püspök érmegyűjteményén át II. János Pál pápa miséző kelyhéig a püspöki székhely történetének minden korszakából találunk érdekességeket , de különleges élményt kínál a székesegyházat korábban díszítő kő faragvány oknak helyet adó Dóm Kőtár is.

-azutazo-

Fotó: facebook/pecsiegyhazmegye

Forrás