Szent Hubertus búcsú az ősi erdők titkos ízeivel
Szamár carpaccio égetett tésztakosárban, szamár terrine zöldfűszeres kéregben, szarvasgerinc és vaddisznó szűzérme – ezek a vadétel-specialitások mind megkóstolhatók az Erdészek és Vadászok Zarándoklatán, Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely utolsó búcsúján, október 26-án.
A nemzeti kegyhely évente 300 ezer látogatót fogad a búcsúszezon alatt, amelynek végét minden évben a Szent Hubertus, azaz az Erdészek és Vadászok Zarándoklata jelenti. Ettől kezdve a kegyhelyet működtető ferences szerzetesek csendesebb programokat, lelkigyakorlatokat szerveznek.
Idén október 25-26-ára esik az év utolsó búcsúja, amelynek különlegessége, hogy vadételfőző-versenyt is rendeznek, ahol az ősi erdők titkos ízei és a konyhaművészet mesterei találkoznak. 3 Nógrád vármegyei étterem kel versenyre a Kelet-Cserháti Trófeaszemle és az ünnepi szentmise után, akik kötelező elemként szamárhús felhasználásával állítják össze a menüsort. Az ételkülönlegességeket a zsűri és a vacsorára jelentkező vendégek értékelik.
Szentkutat ráadásul nemcsak a vallási és kulturális értéke, hanem a csodás természeti környezete miatt is érdemes felkeresni. Akik pedig még soha nem jártak a környéken, azoknak különösen érdemes felkeresniük a nemzeti kegyhelyünktől néhány kilométerre található számos látnivalót. Köztük a a remetelakokat, amelyekhez a kolostor mögül induló, meredek ösvény visz fel és gy kis sétát tenni a Szentkúti-patak völgyébe is.
-azutazo-