Majd tíz év késéssel, de napokon belül nyit az új berlini reptér

Majd tíz év késéssel, de napokon belül nyit az új berlini reptér

Most már biztos,  többszöri halasztás után október 31-én végre megnyílik Berlin új repülőtere, a Willy Brandtról elnevezett Berlin Brandenburg Airport – írta a turizmus.com.

A cikk szerint a koronavírus sem áll az új berlini reptér útjában, a létesítmény BER IATA-kód alatt kezdi meg működését. Három terminálja és két futópályája akár évi 43 millió utas kiszolgálására alkalmas, de a terv az, hogy 2040-re kapacitása elérje az évi 58 millió főt. Az új repülőtér átadása után, egészen pontosan november 8-tól az egyik régebb óta üzemelő berlini repülőtér, a Tegel (TXL) bezárja kapuit, míg egy másik légi kikötő, a régi Kelet-Berlin hivatalos reptere, Schönefeld (SXF) október 25-től átalakul a Berlin Brandenburg Repülőtér 5-ös számú termináljává.

Mint arról már írtunk, a berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) az egykori NDK területén kezdett legnagyobb beruházás, átadására eddig négy dátumot tűztek ki, és egyiket sem sikerült betartani. A Berlin, Brandenburg és a szövetségi állam közös vállalkozásában épülő repülőtér kivitelezési munkálatai 2006-ban kezdődtek, és az első tervek arról szóltak, hogy 2011 október végén indulnak az első járatok a három kisebb berlini nemzetközi repülőteret (Tempelhof, Tegel, Schönefeld) kiváltó új légikikötőben. A csúszás sorozatos tervezési és kivitelezési hibák és mulasztások következménye, rendbe kellett hozni a többi között az épületegyüttes tűzvédelmi rendszerét, a falakba beépített csővezetékkel és kábelhálózattal együtt.

Forrás