Megjelent az Erdély Borkalauz kiadvány

Megjelent az Erdély Borkalauz kiadvány

Megjelent az Erdély Borkalauz kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium kiadásában. A kiadvány tizenhárom erdélyi borvidéket, szőlőfajtákat, valamint tizenegy erdélyi borászatot és pincészetet gyűjtött össze.

Sokan sokfelé jártak már Erdélyben, ismerik a történelmét, de borászatairól és bortípusairól alig hallani. Kevesen tudják, hogy a térségben a legelterjedtebb nyilvántartott szőlőfajta a királyleányka, a merlot, a fehér leányka és a sauvignon blanc.
Aradtól 30 km-re található a térség legismertebb borvidéke, Ménes-Magyarádi, ahol Balla Géza pincészete világszínvonalú könnyű és testes borokat állt elő. Az utóbbira jó példa a Sziklabor Kadarka.

“Békesség és összetartás, amit a szőlő oszt nekünk.”
Tamás Áron

Temesvár közelében  fekvő Rékás, Temesrékás (Recas) a történelmi Magyarország egyik elismert borvidéke volt. Pár kilométerre a magyar határtól található Bihardiószegen két ismert pincészet is  van: a Heit és a Piheni, akik néhány hektáron fehér szőlőkkel gazdálkodnak a legősibb előállítási- és beavatkozási eljárással. A királyleányka mindkét borászatnál viszi a prímet.

A Kraszna mentén két borászat is működik: a Bréda- és a Cseke pincészet. Itt az olaszrizling a kulcsbor, amely most itthon újrafogalmazásra került. Érbogyoszlón pedig a Galea pincészet működik. Nem messze onnan, Bihardiószegen Szőnyi László borászata üzemel.

Erdélyben egyébként több mint száz jegyzett magyar borosgazda van, és egyre több a fiatal első generációs borász.

A kötetbe való közel 25 bor beválogatásában Horkay András az Országos Borszakértő Bizottság elnöke is részt vett, aki figyelembe vette a natív, helyi hagyományokon alapuló borok beválogatását is, mint például a Bakator, a Férfias muskotály és az Aligoté.

The post Megjelent az Erdély Borkalauz kiadvány appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás