Hétvégi programok Debrecenben

Hétvégi programok Debrecenben

A cívisek városa május utolsó hétvégéjén rengeteg programmal várja a zene, a zamatos borok és a minőségi alapanyagokból készült ételek szerelmeseit.

 

ROZÉTORONY 2018 II. ROZÉ ÉS HABZÓBOR FESZTIVÁL

2018. május 25-27.

Nagyerdei Víztorony

„Három dolog van, és csakis három, ami feledtetheti a halandóság fájdalmát és könnyítheti az élet rombolását. Ezek pedig a bor, a nők és a dal.” A szerelmes tavasz idén is rózsaszínben úszik át a Nagyerdő fái között, miközben újra megnyitja kapuit a Rozé Torony.

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Rozé és Habzóbor Fesztiválon az érdeklődőket 26 pincészet, Törley Pezsgő Terasz, valamint kulináris élvezetek és zenei csemegék, vasárnap, gyereknap alkalmából a kis lurkókat pedig interaktív programok várják.

Programok:

Május 25. péntek

30Y, JURIJ, IVYZ

Május 26. szombat

Ivan and The Parazol, Dope Calypso

Május 27. vasárnap – víztorony gyereknap

Rezidens DJ-k: Dj Lionel, Dj Audrey

A fesztiválról bővebben: https://www.facebook.com/events/210329803036225

 

II. BAKATOR BOR- ÉS GASZTROFESZTIVÁL

2018. május 26. 10.00-22.00

Bihardiószeg, Zichy-kastély kertje

A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán azonnal elénk tárulnak a szőlőskertekkel, borospincékkel tarkított dombok. Egy monda szerint az első szőlőt Nagy Lajos király telepítette Diószegen. A debreceni polgárok figyelme a törökök terjeszkedése miatt a 17. század közepétől fordul a borvidék felé: sok debreceni polgár vásárolt szőlőt a városhoz legközelebb eső borvidéken, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra – már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is. Az érmelléki boroknak a XIX. században is igen jó híre volt: Széchényi István, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 1821-1825 között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

A diószegi borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is. A vidék zászlósbora évszázadokig a Bakator volt. Piros héjú, kerek szemű, bogyója korán kezd édesedni, de lassan érik, héja vastag, ellenáll a szürkerothadásnak, ezért október második felében szüretelik. Fehér bora lassan érik, de a kitűnő évjáratokban legendás borokat adott. Elég gyakran fehér aszúbort is készítettek belőle – a kínai császár is rendelt belőle 200 üveggel 1872-ben.

A II. világháború után a bihari Érmellék településein a Bakator már nem szerepel a termesztésre javasolt és termeszthető szőlőfajták között: jó hetven évre el is tűnt Bihardiószegről. A fajtát elsőnek Szeremley Huba termesztette újra a Badacsony-hegyen (2008-tól újra elismert fajta lett Magyarországon). A szatmári Érmelléken 10-12 éve termeszti a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel telepítette újra a fajtát Bihardiószegre a Heit család 2013-ban.

2017-ben a fajta népszerűsítésére Bihardiószeg Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált, amikor is a fajta Kárpát-medencei termelői összefogva Debrecen és Bihardiószeg önkormányzatai vezetőivel létrehozták a Bakator Szövetséget. Idén immár másodszor várja az érdeklődő borbarát közönséget a fesztivál: az egyetlen alkalom, amikor négy ország minden Bakator borát egy helyen végig lehet kóstolni.

Programok:

– Érmellék legszebb borainak kóstolója, 19 borászat válogatott borai:

– Kastélykerti mulatság – koncertek a Nagyszínpadon:

13.00: Tokos zenekar

15.00: Cimbaliband Balkan Projekt

17.30: AB Weinenberg Blues Band

20.00: Honeybeast

– Látogatás a régi-új Zichy-kastélyban

– Kézműves portékák és házi finomságok vására

– A fogadóban szürkemarha-gulyás, debreceni páros kolbász és erdélyi kürtőskalács várja a megéhezőket.

Praktikus információk:

A fesztivál helyszíne több irányból is megközelíthető:

–    a létavértesi kishatárátkelő (nyitva magyarországi idő szerint 6.00 és 22.00 között) után 200 méterre jobbra fordulunk, majd kb. 5 km után elérjük a település központjában található Zichy-kastélyt (a főútról a református templomnál jobbra fordulva máris megérkeztünk), Debrecenből 45 km;

–    a nyírábrányi nagyhatárátkelő (non stop nyitva) után Érmihályfalván Nagyvárad felé fordulunk, az E671-es számú főúton haladunk Diosig településig (a vasútállomás után jobbra fordulva áthajtunk a síneken, majd kb. 2 km után elérjük a község központjában található úticélunkat, Debrecenből 77 km.

Románia más időzónába tartozik: a határ átlépése után +1 órával számoljunk. Az itt megadott időpontok ottani helyi idő szerint értendők.

Hivatalos fizetőeszköz: román lej (1 RON = 67-70 HUF).

A fesztivál a 18 év felettiek számára belépőjeggyel látogatható. A belépőjegy ára: 10 lej. A belépőjegy megváltásával egy borkóstoló poharat is kap a látogató. A 18 éven aluliaknak a belépés ingyenes.

A borok kóstolása kóstolójegyekkel történik, a kóstolójegyek a bejáratnál vásárolhatók meg.

 

I. BELVÁROSI BORÜNNEP

2018. május 31. – június 2.

Déri tér

Nyárindító baráti koccintások, idilli hangulat a környező fák gondoskodó ölelésében, találkozás Magyarország legjobb borászaival és boraival, fülbemászó swing és jazz dallamokkal kísérve, mindez a debreceni belváros közepén, a Déri Múzeum előtt elterülő oázisban.

A nyárindító ünnepségen több, mint 30 pincészet közel 150 tételét lehet maguktól a borászoktól megkóstolni, mindezt street food különlegességek és országosan elismert jazz és modern swing zenekarok élő koncertjei kíséretében.

A borünnepről bővebben: http://www.debreceniborunnep.hu és https://www.facebook.com/events/1834654780168269

 

DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL

2018. június 15-17.

Nagyerdő, Békás-tó

Magyarország egyik legszebb fesztiválhelyszínén, a Nagyerdő hűs fái között, a Békás-tó partján június 15-17. között újra Debrecziner Gourmet Fesztivál!

Idén először három napos a rendezvény, vagyis már pénteken délutántól rá lehet hangolódni egy-két pohár borral és különleges street-food fogásokkal arra, hogy milyen kúl a gourmet-élet. A regionális kínálat mellett természetesen a SVÉT tagjai-, valamint hazánk különböző részeiről érkező meghívott éttermek is részt vesznek az eseményen. Az idei év közös tematikája egy különösen izgalmas fűszer-gyógynövény-hungarikum: a létai torma. 2018 egyúttal a “Gasztronómia Éve a Villányi Borvidéken”, ezért a fesztiválon kiemelt szerephez jut Villány és Pécs gasztronómiája Pauli Zoli PalKonyhájának (SVÉT) köszönhetően.

A fesztiválról bővebben: https://www.debreczinergourmet.hu és https://www.facebook.com/debreczinergourmet

The post Hétvégi programok Debrecenben appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás