A megannyi csodát rejtő Bermuda

A megannyi csodát rejtő Bermuda

Bizonyára mindannyian hallottunk már a Bermuda-szigetekről, ahol olykor rejtélyes körülmények között vész nyoma a hajóknak és a repülőknek. Az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoport jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe, amely mintegy 150 szigetből és 200 korallzátonyból áll.

Bermuda éghajlata szubtrópusi, telei általában enyhék, de nyáron ritkán emelkedik a hőmérséklet 30 °C fölé, a levegő nehéz és párás. Érdekesség, hogy a szállodák egy része úgynevezett Hurricane Guarantee-val foglalható, azaz ha a tervezett utazás kezdetétől számított 3 napon belül a sziget 300 kilométeres körzetében hurrikán halad el, akkor a szállás kötbérmentesen lemondható. A szigetcsoport a felfedezőjéről, a spanyol Juan de Bermúdezről kapta a nevét, fővárosa, Hamilton pedig Bermuda egyik kormányzójáról, Sir Henry Hamiltonról lett elnevezve.

A Bermuda északkeleti csücskében található, 2000-ben a világörökség részévé nyilvánított St. George városát 1612-ben alapították. A település brit hatást tükröző utcái 1-2 szintes, pasztell házakból állnak. A várostól nem messze található a Szent-Katalin erőd, amely a Bermuda-szigetek leglátványosabb építménye.

A főváros, Hamilton közelében fellelhető a látványos cseppköveiről híres Crystal-barlangrendszer, amelyet 1905-ben fedeztek fel, és 36 méterrel a föld alatt található. Ha ellátogatunk a Bermudára, ez a hely biztosan kihagyhatatlannak számít.

Hasonlóan kihagyhatatlan a Flatts Village-ben nyílt BAMZ (Bermuda Aquarium, Museum & Zoo) is, amely Bermuda tengeri élővilágát mutatja be. A leggyönyörűbb részét a több mint 500 köbméteres akvárium képezi, amelyben egy korallzátony mása található, számos halfélével. És ha esetleg nem lenne elég fentről megnézni, megtekinthető egy plexibuborékban is, ahol a víz alá merülve van lehetőség  a gyönyörűen kialakított élővilág megcsodálására.

A szigetcsoport nyugati területén fekszik a brit haditengerészet egykori bázisa is, amely mára már hatalmas utasszállító hajók kikötőjévé vált. Számos kézműves bolt mellett a Bermudai Nemzeti Múzeum és a Dolphin Quest is itt található.

A Blue Hole Park és a Walsingham Természetvédelmi Területen közel 5 hektáros területén valódi esőerdő várja az utazókat: barlangok, mangroveerdő, túraútvonalak. A névadó Blue Hole egy kristálytiszta, mélykék tavacska, amelyben meg is lehet mártózni.

A szigetcsoport a golfozók paradicsomaként is szolgál, az egész világon itt a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó golfpályák aránya. Ezen kívül Bermuda kiváló hely a búvárkodásra is, mivel nemcsak gyönyörű korallzátonyokkal és különleges élővilággal rendelkezik, de több mint 400 hajóroncs is található a vízfelszín alatt. A strandolók itt rózsaszín homokot találhatnak a tengerparton – egy különleges egysejtű héja okozza ezt a színt.

Ám mindezek mellett Bermuda gasztronómiája is különleges. A népszerű codfish reggelit főként vasárnap szokták enni. Ez a fogás párolt, sózott tőkehalból, illetve főtt burgonyából, hagymából, szeletelt banánból, keményre főtt tojásból és avokádóból áll. De a helyi halkrém is egy igazi bermudai specialitás: a tenger gyümölcseinek aromás keveréke, amely gyakran tartalmaz burgonyát, paradicsomot, hagymát, sárgarépát, zöldpaprikát és zellert.

Sági Kilia Klaudia

The post A megannyi csodát rejtő Bermuda appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás