Egy vulkán miatt bénult meg Bali repülőtere

Egy vulkán miatt bénult meg Bali repülőtere

Tegnap több tucat járatot töröltek, ma pedig be is kellett zárni a népszerű indonéziai üdülőhely, Bali nemzetközi repülőterét, mivel a sziget egyik vulkánja, az Agung ismét kitörni készül.

Az elmúlt 24 órában annyi vulkáni hamu távozott a meseszép indonéziai sziget, Bali legnagyobb tűzhányójából, a 3031 méteres Agungból, hogy a helyi légikikőtő alkalmatlanná vált a repülők fogadására. A sűrű hamufelhő azért is veszélyes, mert a finom összetételű hamu eltömíti a repülőgépek hajtóműveit.

Működésben az Agung

A nemzetközi repülőtér bezárása miatt eddig több mint 450 járatot kellett törölni, ami mintegy 75 ezer embert érint, sokan még most is a terminálokban várakoznak. A vulkáni hamu azonban nemcsak Balin okozhat gondot, hanem a közeli Jáván is, hiszen a hamufelhő jelenleg délnyugati irányba tart.

Az Agung 1963 óta tavaly szeptemberben kezdett el működni először, novemberben pedig ki is tört. Az elmúlt évtizedekben 130 ezer ember hagyta el a tűzhányó környékét, amely felett most ismét 2500-3000 méter magasságban gomolyog a sötétszürke hamufelhő.

Boruzs Álmos

The post Egy vulkán miatt bénult meg Bali repülőtere appeared first on Az Utazó Magazin.

Forrás