Miért éppen a Vörös-tenger?

Miért éppen a Vörös-tenger?

A Vörös-tenger a világ egyik legszebb merülőhelye. Kietlen sivatagok között terül el, ami igazán varázslatossá teszi ezt a hazánkhoz legközelebb fekvő trópusi víztömeget. Rendkívül gazdag és színpompás élővilága felejthetetlen élményt nyújt mind a sznorkellezőknek, mind a légzőkészülékes búvároknak. Távolsága és megfizethető ára miatt közkedvelt célpontja az európai búvároknak és a nyaralni vágyó családoknak.

Hogy milyen vörös-tengeri élővilágot találunk, nagyban befolyásolja, hogy a tenger melyik részén fogunk búvárkodni. Északon, középen vagy Délen. Északon Dahab és Sharm el Sheikh, középen Hurghada, Safaga és Marsa Shagra, délen Marsa Alam nevű városok találhatók a parton. Ezen egyiptomi települések a búvártúrák kiindulópontjaként vagy akár bázisaként is szolgálnak. A nagyobb turistavárosok – mint például Hurghada – hatalmas szállodákkal és nyüzsgő városcentrummal, bazárokkal, míg a kisebb, szintén halászfaluból kifejlődött kisvárosok – mint például Dahab – hangulatos, nyugodt légkörrel várják a nyaralni vágyó búvárokat és családjaikat.

A hajós búvárszafarik célpontjai lehetnek északon a roncsbúvárkodás kedvelőinek a Thistlegorm, Giannis D, Salem Express, Carnatic, Rosalie Möller vagy a Ras Mohammed és a Tiran-szoros zátonyai is. Hurghadáról induló búvárszafarik céljai az északi roncsbúvártúra mellett főként Giftun nemzeti park és Gota Abu Ramada, de elérhető innen a Brothers-szigetek vagy akár St. John’s is. Délről pedig Marsa Alam felől az egyik legismertebb cápás merülőhelyet vehetjük célba: az Elphinstone-zátonyt. Érdemes tudni, hogy a Sínai-félsziget nagy mélységekbe szakadó partfalánál ellenek a cápák, ilyenkor, mivel védi a kicsinyét, jó, ha elkerüljük.

A napfény által átvilágított, egyenletesen meleg, tiszta víz ideális ökológiai körülményeket teremt a zátonyépítő trópusi kőkorallok elburjánzásához. Az ausztráliai Nagy-korallzátony után a második legnagyobb egybefüggő zátonyrendszer található a Vörös-tengerben, ami a Sínai-félsziget déli partvonalát követve a Tiran-szorostól indul és Sha’ab Ali vonaláig húzódik. A Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán több mint 1300 halfaj és sok ezer egyéb alsóbbrendű faj teszi szemet kápráztatóvá a víz alatti világot.

E csodálatos kék birodalom felfedezéséhez keresve sem találhatunk jobb helyet a népszerű egyiptomi nyaralóvárosnál, Hurghadánál. Hurghada káprázatos víz alatti birodalmáról a világhírű francia tengerkutató, Jacques Yves Cousteau tudósított először 1956-ban, amikor első vörös-tengeri expedíciója során legendás kutatóhajójával, a Calypsóval kikötött az akkor még világtól elzárt apró halászvároskában. Azóta nagyot fordult a világ, és Hurghada napjainkra az egyik legelegánsabb és legjobb infrastruktúrával felszerelt vörös-tengeri nyaralóhellyé nőtte ki magát.

Mi is az a sznorkellezés?

A sznorkellezés valójában a szabadtüdős búvárkodás egyik formája, aminek lényege, hogy a víz felszínén úszkálva, egy hosszú légzőcsővel felszerelt szemüveges maszkkal a fejünkön (plusz használhatunk meg uszonyt is) fedezhetjük fel a sekélyebb víz élővilágát. Ám azok, akik ennél mélyebbre szeretnének merülni, de nincs búvárigazolványuk, egy felbérelt búvároktató mellett, búvárpalackkal akár hat méter mélységig is lemerülhetnek, egy rövid felkészítést és gyakorlást követően.

Ajánlunk pár szállodát, ahol a merülést és a nyaralást kellemesen összeköthetjük:

Sharm el Sheikh– The Grand Hotel

Az ötcsillagos luxuslétesítmény a Ras Um Sidi üdülőövezetben található, melynek szép és gondozott strandjáról pazar kilátás nyílik a Vörös-tengerre. A part közelében lévő korallzátonyok miatt itt csak gyakorlott úszóknak megengedett a tengerben való fürdés (strandcipő javasolt). A szálloda – lépcsős teraszos kialakítása miatt – babakocsiknak és kerekesszékeseknek nem ajánlott. A hotel 627 szobával rendelkezik, a vendégek 3 svédasztalos, 9 à la carte étterem, valamint a Panini Corner, a Pool Island Grill, a Crépe & Sweets, a Relax Pool Bar és további öt bár közül választhatnak. A buja, zöld kert közepén nyolcmedencés vízi birodalom található, ami kiegészül további két gyerekmedencével, napozóterasszal, ágyakkal és napernyőkkel. Ingyenes strandtörölközők állnak a vendégek rendelkezésére.

Hurghada – Siva Grand Beach

A Siva Grand Beach csodálatos, hosszú és lassan mélyülő saját strandjával ideális helyszín a családosok számára. Hurghada központja kb. 8 km-re található, mely könnyen megközelíthető a naponta közlekedő ingyenes busztranszferrel. A kényelmes szállodai létesítmény összesen 550 szobával rendelkezik. A két főétterem mellett a medencénél grillétterem, különböző bárok várják a látogatókat. Az Aquacenter közvetlenül a strandon található, ahol térítés ellenében számos vízi sport vehető igénybe. A gondozott kert közepén egy télen fűthető édesvízi medence épült, napozóterasszal és egy különálló gyerekmedencével. A medencénél és a strandon a napágyak, napernyők és matracok térítésmentesen vehetők igénybe. A szomszédos Siva Mallban további szórakozási lehetőségek, bárok és à la carte éttermek szolgálják a vendégek kényelmét.

Marsa Alam – The Palace Port Ghalib

Ez a luxusszálloda közvetlenül a hosszú, homokos tengerpart, illetve egy sós vizű lagúna mentén található. Két testvérszállodájával, a Siva Port Ghalibbal és a Port Ghalib Resorttal egy közös, hatalmas komplexumot alkotnak. Sajátos, palotaszerű építészeti stílusával a Vörös-tenger legszebb szállodai közé sorolható. A hotelhez a következő létesítmények tartoznak: hall recepcióval, ahol a wifihasználat térítés ellenében használható, Olive főétterem kerti terasszal, a Cardamon à la carte étterem (térítés ellenében, előzetes foglalás szükséges), különféle bárok, sós vizes lagúna, egy fűthető édesvizű medence gyerekmedencével. A napágyak, napernyők és strandtörölközők a medencénél, valamint a strandon is térítésmentesen vehetők igénybe. A korallok védelme érdekében egy stégen keresztül lehet megközelíteni a korallzátonyokat. A strandoláshoz fürdőcipő viselése javasolt! A szomszédos, nemzetközi jachtkikötő pár perc sétával elérhető. Vásárláshoz számos üzlet, butik és bazár áll rendelkezésre. A repülőtér kb. 10 perc távolságra található.


www.eti-utazas.hu

 

 

 

Forrás