A Danubiusban kifőzték a biztonságos étkezés szabályait

A Danubiusban kifőzték a biztonságos étkezés szabályait

Igaz, a Danubius Hotels házai is bezártak a koronavírus hatására, de a balatoni házak már kinyitottak és a többi vidéki hotelben is lassan kitárják az ajtót. De hiába volt képletes lakat a bejáraton, a konyhában így is folyamatos volt a munka – mondta Maráczi Imre, a Danubius Hotels vállalati (corporate) séfje, egyben a Hilton vezető (executive) séfje.

– Milyen kihívást jelentett az, hogy az összes Danubius hotel konyháját be kellett zárni?

– Először is a szívem szakadt meg… Ikonikus, nagymúltú házakat zártunk be ideiglenesen egyik napról a másikra. Ilyenkor egy nagyon komoly, minden részletre kiterjedő, szigorú és strukturált protokoll lép életbe, ami rendelkezik minden egyes elvégzendő feladatról, amit ilyenkor kompromisszummentesen el kell végezni. Szakmai stábommal házról-házra mentünk, és ennek megfelelően jártunk el. Ilyenkor ez a „Szentírás” ezt követjük.

– Mivel foglalkozott a kényszerpihenő alatt – otthon főzött, szakácskönyveket olvasott vagy? Miként tartotta a kapcsolatot a beszállítókkal és a hotel séfjeivel?

– Nálunk leállás igazából nem történt, a csapatomra nagyon nagy kihívás és kemény munka várt, hiszen a szállodákat bizonytalan időre konzerválni kellett, árukészleteinket átcsoportosítani, az alapanyagokat feldolgozni, rendszerezni, ezen kívül munkacsoportokban segítettük a bezárt egységek további F&B ellátását, például az ott beosztott munkatársainknak központi személyzeti étkezést biztosítottunk.

Éttermi vezető– és chef kollégáimmal, a Danubius Központi cukrászatának vezetőivel, illetve a beszerzési részlegünkkel folyamatosan azon dolgoztunk hogy majdan újra nyitó szállodáink F&B szolgáltatásának színvonalát még magasabbra emeljük.

Emellett természetesen a Covid-19-cel kapcsolatos akcióterv kialakításán is dolgoztunk, hogy a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb feltételeket tudjuk biztosítani mind a vendégeink, mind a munkatársaink számára. Szerencsére az F&B csapat nagyon összetartó, kiváló szakemberekből álló gárda, öröm Velük dolgozni, sok kitűzött célt sikerült most megvalósítanunk, így felkészülten vághatunk bele az újrakezdésbe.

– Mit tart a leghasznosabbnak, ami történt a leállás alatt? Mi az amit a későbbiekben is hasznosítani fog ebből legyen az ötlet, recept, szervezetirányítás?

– Az F&B munkacsoportommal folyamatosan az innováción, a fejlesztéseken dolgoztunk. A már jól ismert, kreatív ME (Meetings&Events) koncepciónk 2.0 verziójának alapjait fektettük le. Ezen kívül a reggeli kínálatunk megújításán, illetve a Bistro koncepciónk tovább gondolásán is gőzerővel dolgoztunk.

– Milyen kihívást jelent az új higiéniai szabályok sora a konyhában az ételkészítésnél, nem beszélve a fizikai távolságtartás követelményéről, aminek elvileg a konyhában is érvényesülnie kell?

– Ez a helyzet mindannyiunkat új szituáció elé állította, amihez alkalmazkodnunk kell. Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk az élelmiszerbiztonságra, és a higiéniás követelmények kompromisszummentes betartására. A Covid-19 kapcsán természetesen felülvizsgáltuk belső szabályzatunkat, és több hazai-, illetve külföldi szakértővel egyeztetve-, a hatóságok, és az MTÜ ajánlásai alapján megalkottuk a Danubius Hotels új COVID-19 protokollját, amit a változó helyzetnek megfelelően folyamatosan frissítünk. Ezt a programot Biztos Pihenés néven ismerhetik meg a vendégeink. A konyha és az étterem mellett a szállodák minden részlegére kiterjedő intézkedéseket dolgoztunk ki, hogy garantáljuk vendégeink és munkatársaink biztonságát és egészségének védelmét. Éttermeinkben is ügyelünk az asztalok megfelelő távolságban való elhelyezésére és minden vendég utáni fertőtlenítésére, felszolgálóink pedig természetesen maszkban és kesztyűben állnak rendelkezésre és segítik a büfépultok kiszolgálását is.

– Hogyan készülnek az első vidéki ház nyitásokra gasztronómiai oldalról?

– Vidéki szállodáinkban új menükkel mutatkozunk be, jelenleg is Balatonfüreden van az F&B task force csapat, hogy megsegítsük a nyitásokat, és hogy maximális biztonság mellett maximális vendégélményt tudjunk nyújtani visszatérő vendégeinknek. Hiszen a hosszú bezártság után sokkal jobban fog esni az első lángos a Balaton parton, sokkal finomabb lesz az első vacsora az étteremben – mi pedig sokkal jobban vigyázunk vendégeinkre.

Meichl Frida

Forrás