Járványkezelés: a svéd modell

Járványkezelés: a svéd modell

Ki hitte volna, hogy 2020 tavaszán egész Európában egyedül a puritán életvitelű Svédországban rendelhetsz egy korsó sört?

Az első svéd esetet január végén regisztrálták. Az illető a kínai Wuhanból tért vissza. Őt a téli vakáció után az Alpokból hazatérő sízők követték, akiket orvosi ellenőrzés nélkül engedték be az országba. A végső döfést a március 7-án megtartott Euróvízió Dalfesztivál selejtezője, a Népegészségügyi Hivatal (FHM – a svéd ÁNTSz) jóváhagyásával megtartott Melodifestival adta. A stockholmi Friends arénában 30 000-en gyűltek össze, feltehetően ennek következtében lett Stockholm a svéd koronafertőzés epicentruma.

Akkor már túl voltunk azon a ponton, amikor karanténnal meg lehetett volna fékezni a COVID-19 terjedését. Késve és kaotikusan indult a kríziskezelés, az idősotthonokat kifelejtették a stratégiából. Ahol csak lehetséges volt átálltak távmunkára, de a gyárakat, az iskolákat, de még a fodrászüzleteket sem zárták be, maszk és kesztyű viselésére sem köteleztek. Mindenki igyekezzen a saját belátása szerint elkerülni a fertőzést. A Népegészségügyi Hivatal az alapos kézmosást és az egymáshoz mért tisztes távolság betartását, az időseknek pedig az otthon tartózkodást ajánlotta. Azaz megfelelő törvénycikk híján előírta.

A svéd engedelmességnek évszázados hagyománya van. A múlt század elején Európa szerte forradalmi hangulat uralkodott. Az 1917-es svéd választások a baloldal győzelmét hozták, és V. Gusztáv király kénytelen volt elfogadni egy liberális-szociáldemokrata összetételű kormányt. Beletörődött a reprezentatív államfői szerepbe, cserébe a szociáldemokraták sem erőltették a köztársaságot. A népnek biztonságra, fedélre, meg egy tál ételre volt szüksége, amit megkapott. Mindezért a kormány engedelmességet kért. (Hogy ez nem jutott az eszébe másnak a világon!?)

Figyelmeztetés a „2-méteres szabály” betartására a stockholmi metróban

A svéd legfeljebb a távolságtartás törvénybe iktatásán csodálkozott. A pénzkiadó bankautomaták, és a piszoárok előtt eddig sem kellett megjelölni a tisztes távolságot. Senki sem szereti tanúk előtt elővenni az értéktárgyait. A laza víruskezelés ellenére a svéd gazdaság is megszenvedte a pandémiát. A máskor turistáktól hemzsegő Óváros kocsmái üresen tátognak. Enyhe vigaszt jelent az, hogy nehéz idők járnak a zsebtolvajokra.

Svédországban eddig több mint 5500-an meghaltak, és a fertőzésveszély miatt ki vagyunk tiltva a környező országokból. A jövő megmutatja, hogy a svédek helyesen jártak el vagy sem, amikor nem másolták a többi ország példáját, ahol gyakorlatilag házi őrizetbe kényszerítették a polgárokat.

Alex Zsolt Hegedűs

Forrás