Légiközlekedési és turisztikai egyesületek egységes fellépést sürgetnek az Európai Bizottságnál

Légiközlekedési és turisztikai egyesületek egységes fellépést sürgetnek az Európai Bizottságnál

Huszonöt légiközlekedési és turisztikai szervezet azonnali és személyes közbenjárást kért az Európai Bizottság elnökétől, hogy a karanténszabályok helyett egységes koronavírus-tesztelési eljárást vezessenek be.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek kedden elküldött nyílt levélben azt írták, támogatják az elnök azon törekvését, hogy a karantén helyett európai szinten egységes szűrési programot vezessenek be, és ezzel megnyílhatnak a határok, de aggódnak amiatt, hogy ezt nem minden ország kívánja bevezetni. Ezért a bizottság elnökének azonnali, és személyes közbenjárását kérték a tagországok miniszterelnökeinél, mert álláspontjuk szerint csak a javasolt lépésekkel lehet az utazási, turisztikai piacot növekedési pályára állítani.

A nyílt levél szerint az unió GDP-jének 10 százaléka származik a turizmusból, így a térség gazdasági fejlődése is múlik a szektor teljesítményén. Hozzátették: 27 millió európai megélhetése forog kockán, ennyi embernek ad munkát számításaik szerint az ágazat.

Az aláírók között szerepel egyebek között a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa európai szervezete (ACI), az Airlines 4 Europe lobbiszervezet, az Európai Taxis Szövetség (TEA), és az Európai Turisztikai Egyesült (ETOA) is. (MTI)

Forrás