Tizenkét országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Tizenkét országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni – jelentette be Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A zöld kategóriás országok listájára egyelőre nem került fel Magyarország, amely a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány rendelete alapján május 17-től a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni a jelenleg általánosan kötelező tíz nap karantén nélkül.

Ez a jelenlegi rendszer részleges enyhítését jelenti, mivel a zöld kategóriás országokba az Angliában élők május 17-től turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk. A most érvényes szabályozás alapján – kevés számú, nyomós indoktól eltekintve – tilos külföldre utazni Nagy-Britannia egész területéről. Az utazási tilalom meghirdetett célja a koronavírus-fertőzések, különösen az új variánsok, behurcolásának megelőzése.

Az új, színkódos engedélyezési rendszer alapján a brit hatóságok elsősorban a lakosságarányos oltottsági és fertőződési ráták, illetve az egyes koronavírus-variánsok elterjedtségének figyelembevételével sorolják be az egyes országokat a zöld, a sárga és a vörös kategóriákba.

A Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján Grant Shapps hangsúlyozta: az egyes besorolásokat a brit kormány folyamatos felülvizsgálja, és a zöld kategóriás országok is figyelőlistán maradnak. (MTI)

Forrás