Gyula: Erkeltől az Aqua Palotáig

Gyula: Erkeltől az Aqua Palotáig

Az Alföld gyöngyszeme, Gyula kedvelt turisztikai célpont: a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásától nem messze, utóbbi bal partján épült, mára részben nemzeti parkká nyilvánított területen fekszik. A Dél-Alföld régió egyetlen minősített gyógyhelye, egyben az érkezők, a kikapcsolódni vágyók legnépszerűbb úti célja, ahol gondosan őrzik a múlt értékeit, miközben törekednek a folyamatos megújulásra is. A város vonzza a tartalmas programok kedvelőit, köszönhetően egyedülálló természeti és épített környezetének, egész évben pezsgő kulturális életének, fesztiváloknak, rendezvényeknek, amelyeket kora tavasztól késő őszig rendeznek.

Top látnivalók:

Vár: A 15. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében csaknem hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. A látogatók a vármúzeumban megismerkedhetnek a vár hadtörténetével.

Fotó: mtu.gov.hu

Gyulai Várfürdő: Az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. A létesítmény – a gyógyfürdő, a strandfürdő és az élményfürdő kategóriában egyaránt – ötcsillagos minősítést kapott. 2013 végén új, fedett élménykomplexummal, a minden korosztály igényeit kielégítő AquaPalotával gazdagodott a fürdő, így egész évben nyitva tart.


Erkel Ferenc Emlékház: Itt született 1810. november 7-én Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője.

Ladics Ház: A földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban, jegyzői lakásként. A házba dr. Ladics György jogász feleségével ifjú házasként költözött, majd utódai itt éltek a múzeummá alakításig. A Ladics család hagyatéka különleges értéke Gyula városának, s egyedülálló történeti forrása és dokumentuma a vidéki polgárság életének a dualizmus kori és a két világháború közötti Magyarországon.

Százéves cukrászda: Az 1840 óta üzemelő cukrászda a második legrégibb Magyarországon. A helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, míg az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel.

Forrás: https://www.visitgyula.com

Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély: A kastély a gyulai várral egységes építészeti együttest alkot. Színházáról már az 1700-as évek közepéről van adat. Az Erkel család három generációjának tevékenysége kötődik a kastélyhoz, amelynek helyreállítása az év végére fejeződik be.

Forrás: https://www.visitgyula.com

Kohán Képtár és Vigadó: 2014 tavaszára befejeződött a Göndöcs-kert egészének teljes körű felújítása. A Kohán György festőművész alkotásait bemutató Kohán Képtár nagyobb épületbe költözött, korábbi helyszíne pedig Vigadó név alatt, multifunkciós rendezvényteremként működik tovább. Az eredeti pompájában helyreállított épületben számtalan közösségi program várja a helyieket és a turistákat.

 

Forrás