Mosonmagyaróvár: régi fényében vár a vár – Új élményforrások az itthon utazóknak

Mosonmagyaróvár: régi fényében vár a vár – Új élményforrások az itthon utazóknak

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja, örömmel tapasztalhatta, hogy sokkal több élményforrás várja a honi utazókat, mint ahogy azt a felületes szemlélő gondolta. Jó hír, hogy mindeközben a már meglévő, vonzó úticélok mellé újabbak is felsorakoztak az elmúlt időszakban.

Magyarországon nem sok olyan várral büszkélkedhetünk, amely nem csak romjaiban áll, hanem a maga valójában megtekinthető. Ezek közé tartozik a Mosonmagyaróvári Vár, amely attól is különleges, hogy miközben a XVIII. századig katonai erődítményként és végvárként szolgált a XIX. század elejétől oktatási intézménnyé alakult át.

Forrás: nof.hu

Az építmény 1818-ban nyerte el mai formáját, amikor Albert Kázmér szász-tescheni herceg és denglázi Wittmann Antal lovag itt alapította meg a jelenleg is az épületben működő egyetemi kar jogelődjét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet. Amelynek jogutódja, a Széchenyi István Egyetem lett, Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi kara pedig ma is az épületben működik. A részbeni rekonstrukción átesett várban – amelynek belső udvarát fogadó- és rendezvénytérré alakították -, három olyan interaktív tárlat várja a látogatókat, ahol a kiállítások elemei – a legmodernebb technikáknak köszönhetően – mai felfogásban, de korhű ábrázolásban valósultak meg.

Kocsis Erika

Forrás