Az Emirates egy A380-as óriásgép tömegével egyenlő műanyagot és üveget hasznosított újra egy év alatt

Az Emirates egy A380-as óriásgép tömegével egyenlő műanyagot és üveget hasznosított újra egy év alatt

Az Emirates 2022-ben több mint félmillió kilogramm műanyagot és üveget hasznosított újra a repülőgépei fedélzetén használt palackok szelektív gyűjtésének köszönhetően. Ez az 500 tonna nagyjából megegyezik az Emirates zászlóshajójának számító A380-as repülőgép felszállótömegével.

Minden Dubajban leszálló járat esetében az Emirates kabinszemélyzete összegyűjti és szétválogatja a fedélzeten használt üveg- és műanyag palackokat, melyek ezután egy dubaji újrahasznosító üzembe kerülnek. Az üvegeket szín szerint szétválogatják, majd ezt követően összetörik, és az így keletkező „törmeléket” üveggyáraknak adják, ahol az új palackok készítéséhez szükséges keverékbe kerülnek. A műanyag palackokat megtisztítják, pelyhekké aprítják, granulátummá olvasztják, majd elküldik a gyártóknak, hogy új műanyag termékek készüljenek belőlük. Ennek eredményeként az Emirates és az Emirates Flight Catering évente több ezer kilogramm üvegtől és műanyagtól mentesíti a hulladéklerakókat.

Az Emirates már 6 éve használ turistaosztályán újrahasznosított műanyag palackokból készült takarókat. Egy ilyen takaró elkészítéséhez 28 darab palackot használnak fel; ezeket először apró darabokra őrölik, majd fonalat készítenek belőlük, végül ebből szövik a puha, meleg takarókat. A kezdeményezés bevezetése óta eltelt 6 évben, az Emirates több mint 95 millió műanyag palackot hasznosított újra, ezzel pedig övé a legnagyobb légiközlekedésben alkalmazott fenntarthatósági program. Nem mellékesen, az újrahasznosított PET felhasználásával, a gyártási folyamat során 70 százalékkal csökkenthető a károsanyag kibocsátás.

Az Emirates a környezeti fenntarthatóság egyik legfontosabb területének a felelős fogyasztást tartja. Ennek keretében a beszállítók kiválasztásánál figyelembe veszik a beszállított termékek teljes életciklusát. Ennek szellemében például a fából készült tea- és kávékeverők, a papír szívószálak és papírszatyrok gyártására használt faanyag minden esetben felelős és fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

A legfiatalabb utasokat az Emirates plüssjátékai, gyermektáskái, babakelengyéi várják a fedélzeten, amelyek szintén újrahasznosított műanyagból és más fenntartható anyagokból készülnek. Az övtáskákat, sporttáskákat, hátizsákokat meghatározott korcsoportok számára tervezték, és olyan fonalból állítják elő, amelyet 100 százalékban újrahasznosított műanyagból nyertek. A gyerekhátizsákok elkészítéséhez 5,5 darab, a sporttáskákéhoz pedig 7 darab újrahasznosított PET palackot használnak fel. Az Emirates gyermektáskák gyártásával eddig 8 millió műanyag palackot hasznosítottak újra. A címkék, de még a termékek csomagolása is újrahasznosított, és újrahasznosítható anyagból készülnek.

A Premium Turistaosztályon és a Turistaosztályon a légitársaság a hosszú távú járatokon utazók számára ingyenes úti csomaggal kedveskedik, amelyek összeállítása a négy alapvető természeti elem – tűz, víz, föld és levegő – köré épül. A neszesszerek többszöri használatra készültek, mivel anyaguk mosható kraft papír, az egyedi tervezésű mintájukat pedig nem-mérgező, szója alapú tintával nyomtatták. Olyan tartós, környezetbarát anyagokból készült utazási kellékek találhatók bennük, mint a búzaszalma és műanyag kombinációjával előállított fogkefe, vagy az újrahasznosított PET palackból készült zokni és alvómaszk. A fogápoló készlet, a zokni és a szemhéjpúder csomagolására 90 százalékban rizspapírt használnak.

Forrás