Nagyvázsony: ahol vár a Kinizsi vár

Nagyvázsony: ahol vár a Kinizsi vár

A Balaton-felvidék rejtett kincse Nagyvázsony, amelynek ékessége, a legendás hadvezér nevét viselő Kinizsi Vár mellett is van még miért ellátogatni az apró településre.

Nagyvázsonyra érkezvén természetes, hogy a látogató először a híres törökverő hadvezér, Kinizsi Pál nevét viselő várat felkeresve indul egy kis történelmi sétára. Amit a gazdag gyűjteményt rejtő vármúzeumban érdemes befejezni. Ebből megtudhatja azt is, hogy a középkori erődítményt Hunyadi Mátyás királyunktól kapta ajándékba Kinizsi 1472-ben és az erődítmény vár legjellegzetesebb részét alkotó négyszögletű lakótornyok a XV. század elején épültek.

Forrás: nkvp.hu

Miután az épületet körbejártuk, mindenképpen érdemes felkeresni a vármúzeumot is, ahol a pálos kolostor és a kenyérmezei csata makettjei mellett a vár történetét bemutató információk segíthetnek elképzelni az erődítmény egykori életét.

Nagyvázsony másik izgalmas múltidéző gyűjteménye a Postamúzeumban található, ahol posta működésének története mellett a régi bélyegek látványa ígér érdekes élményeket.

A Postamúzeum Forrás: nagyvazsony.hu

Kihagyhatatlan látnivaló a Nagyvázsony központjában, egy 1825-ben épült parasztházban található Szabadtéri Néprajzi Múzeum is, ahol a Balaton-felvidék régi paraszti kultúráját, a korabeli életmódot és gazdálkodást ismerheti meg az érdeklődő. A tulajdonosa után Schumacher-háznak is nevezett épületben a korabeli bútorok, textíliák, kézműves eszközök és fényképek invitálnak időutazásra, míg az épület alatti pincében a borászat és a szőlőtermesztés történetébe nyerhetünk betekintést.

Meichl Gréta

Forrás