Gasztronómiai élményközpont és interaktív vár – még vonzóbb lett a világörökségi Hollókő

Gasztronómiai élményközpont és interaktív vár – még vonzóbb lett a világörökségi Hollókő

Befejeződött az Ófalu és a vár felújítása a Nógrád vármegyei Hollókőn, az Ófalu gasztronómiai élményközponttal gazdagodik, a falu fölé magasodó várban egyedi, interaktív tartalmakat alakítanak ki, amiért azoknak is érdemes ellátogatni, akik már korábban is megcsodálták a vidéket.

A beruházás eredményeként néhány éven belül évi 30 ezerrel nőhet a látogatók száma de úgy, hogy a falu turisztikai terheltsége nem nő, mert a fejlesztéseknek köszönhetően csökken a szezonalitás Hollókón, ami ars poeticája szerint: Úgy őrzi a hagyományait, tartását, méltóságát, hogy közben nem „olyan, mintha”, hanem „az”.

A Gasztronómiai Központnak helyet adó házak az Ófalubeli főutcán, a jelenlegi Vár Étterem helyén és környezetében találhatóak. Az élményközpont kiállítótérrel, főzőiskolával, kiszolgálóhelyiségekkel gazdagodik, kínálata a hazai viszonyok között egyedülálló lesz, a magyar népi gasztronómia legszélesebb spektrumát teszi elérhetővé.

A várat – az állagmegóvás mellett – számos interaktív látványelemmel gazdagították, így lehetőség van például tabletes idegenvezetésre a vár teljes területén. Az interaktív vártörténeti kiállítás mellett középkori szabadulószoba is várja a vendégeket, akik újonnan kialakított látogatói útvonalon járhatják be a vár minden szintjét.

A beruházás része volt a Dr. Román András Látogatóház bővítése, a Masinás vendéglő és a Millenniumi Emlékpark fejlesztése, valamint a parkoló bővítése.

Hollókő Román András közreműködésével került műemlékvédelem alá. Az ő tiszteletére épült meg 2005-ben a nevét viselő látogatóház, mely információs és felfrissülési pont, az épület rendezvényeknek is otthont ad.

A vendégek kényelmesebb fogadására a parkolót is bővítették, amely így már több, mint 250 gépkocsi fogadására alkalmas.

 

Forrás