Hangfürdő, puskaropogás, sörkóstoló – hétvégi programajánló

Hangfürdő, puskaropogás, sörkóstoló – hétvégi programajánló

Az ország megannyi pontján tartanak nyílt napot szombaton kisüzemi sörfőzdék, amelyekben nem csak sör-, hanem ételkülönlegességek is várják az érdeklődőket. Tatán látványos török kori történelmi fesztivált tartanak a hétvégén, a Bükki Nemzeti Park különleges, barlangi hangfürdőre invitál, Szegedre pedig a hídivásár miatt lesz érdemes ellátogatni.

Hangfürdő a bükki barlangban

Fotó: bnpi.hu

Egy hangfürdővel egybekötött barlanglátogatásra várják a látogatókat szombaton a Szent István-barlangba, hogy a barlangtúra és gyógybarlangban töltött idő még inkább felejthetetlen élménnyé váljon „Ezen különleges alkalmakkor a barlang normál túravezetését követően vendégeink a Fekete-teremben elhelyezett fekhelyeken elfoglalhatják helyeiket, majd élvezhetik a Laczai Zoltán hanggyógyító mester által tartott 1,5 órás IASH hangtálas relaxációt.” – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Május 25-én 10.30 és 14.30 órától várják az érdeklődőket. A relaxációs programhoz biztosítják. A programon való részvétel csak előzetes, online jegyvásárlással lehetséges.

A kóstolások napja a kisüzemi sörfőzdékben

Sajt és sör párosítás, pilseni víz, tartályból csapolt és először kóstolható sörök, izgalmas street food – szombaton egész nap különleges programmal várják az érdeklődőket a magyar kisüzemi sörfőzdék. A rendezvényen résztvevő kisüzemekben lehetőség lesz a főzde bejárására, sörkóstolásra és -vásárlásra is.

  • Az Őrségben működő, ŐriBird Sörfőzdében interaktív workshop keretében mutatják meg, hogyan készíthető el otthon az egyik legnépszerűbb termékük. Csempeszkopácson, a Krenner Beernél nem csak a sörfőzde lesz bejárható, felelevenedik majd a középkori vásárok hangulata is. A Vaskakas Sörfőzde Győrújbaráton ingyenes főzdetúrákat tart, Pannonhalmán pedig a Pannonhalmi Szent Orbán Borpiknik részeként, a Főapátság arborétumából indul a program.
  • Balatonföldváron, a Helka Sörfőzdében vadonatúj söröket mutatnak be, Cecén pedig az egyik legmodernebb hazai sörüzemet nézhetik meg a vendégek. A Pécsi Sörfőzdénél pizzákat sütnek a sörök mellé, és három különlegesség is kóstolható lesz: a Szalon Tiszta Malátás sör, a Pécsi IPA és a Szűretlen Szalon is.
  • Hatvanban a Nyitott Főzdék Napja sörfőzdeavatót hoz: nyitóbulit tart a Csupor Craft Beer, Ózdon a Bolyki Serházban két új, tavaszi sörrel is megismerkedhetnek a látogatók, Miskolcon, a Gyertyános Sörfőzdénél pedig az is kiderül, hogyan készül a pilseni víz.
  • Tokajban, a BAZ Beernél négy főzdetúra is indul, Hajdúböszörményben, a Hajdú Serháznál a házigazdák elmondják, hogyan készítettek saját árpából malátát, és hogyan főztek belőle märzen típusú sört, emellett pedig a Hajdúsági Múzeum kiállítása is megtekinthető lesz.
  • Békésszentandráson félóránként indulnak üzemlátogatások szombaton, a sörökön kívül pedig hopszódát is kóstolhatnak a látogatók.
  • A fővárosban három sörfőzde készül programmal a Nyitott Főzdék Napjára. Az újpesti First Craft Beer többek között sajt- és sörkóstolót, illetve rum- és sörkóstolót rendez. Kőbányán, a Monyo Brewing óránként indít üzembejárást, melyek előtt vagy után vadonatúj, kisszériás söreik is kóstolhatók lesznek. A Horizont Brewingnél a főzdetúrákon kívül sörpremier, különleges akciók és beerpong is lesz.

A www.nyitottfozdek.hu oldalon megtalálható a részletes program, illetve térképen is böngészhető a helyszínek listája.

Hídivásár Szegeden

Fotó: Szegedi Hídivásár Facebook-oldala

Kétszázötven kiállító mutatkozik be a szombaton kezdődő szegedi Hídivásáron, péntektől pedig könnyűzenei koncertek várják a közönséget a Dóm téren – tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t. Rácz Attila elmondta, több évtizedes hagyomány, hogy változatos kulturális és gasztronómiai programokkal köszöntik Szeged napját.

A programsorozat részeként immár 23. alkalommal szervezik meg a Szegedi Hídivásárt. Szombaton és vasárnap az autók és a tömegközlekedési eszközök helyét több, mint 250 hazai kézműves és iparművész veszi át a Belvárosi hídon és a Híd utcában. A standoknál mindenki kedvére válogathat hazánk legjobb keramikusai, bőrdíszművesei, fafaragói, egyéb kézművesei egyedi portékáiból. A két nap során több kisebb zenei programmal, valamint utcaművészekkel, különböző vásári produkciókkal találkozhatnak a kilátogatók a hídon, a Civilek utcájába átsétálva pedig szegedi civil szervezetek izgalmas interaktív bemutatóit tekinthetik meg.

Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket. Pénteken a New Level Empire és a Wellhello, szombaton a Soulwave, valamint Dzsúdló lép föl, majd vasárnap a Blues B. R. Others után a Magna Cum Laude nagyszabású koncertje zárja a rendezvényt. Szombat késő este ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy Szeged 305 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját.

A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a Szegedi Borfesztivál, az ország legnagyobb borászati seregszemléje, ahol 160 borász várja a több tízezer látogatót. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly és könnyű zenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.

Török kori történelmi fesztivált rendeznek Tatán

Fotó: tataipatara.hu

A hétvégén rendezik a Tatai Patara 1597 elnevezésű, török kori történelmi fesztivált, melyen a végvári katonák életét és a vár visszafoglalásának történetét elevenítik fel.

A rendezvénysorozat megnyitó ünnepségét május 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor rendezik az Öreg-tó partján. A korhű ruhákba öltözött, autentikus fegyverzettel felszerelt múltidézők a fennmaradt történelmi dokumentumok, így gróf Pálffy Miklós győzelmi jelentése alapján játsszák újra a magyar és a török hadak közt 427 évvel ezelőtt lezajlott összecsapásokat.

A rendezvényen több mint 500 hagyományőrző mutatja be az érdeklődőknek működés közben a korabeli muskétákat, mozsárágyúkat és falkonettákkat. A látogatók megkóstolhatják neszmélyi borvidék borait és a törökkori konyha remekeit. A diákok a Deák-Patara és Honvédelmi Nap “időutazásán” megismerhetik a török hódoltság alatti Magyarország történelmét, a legkisebbeket pedig Aprajafalva várja.

Az eseményen a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár haditechnikai bemutatóval várja az érdeklődőket, akik a helyszínen 135 kézműves vásározó portékáiból válogathatnak.

A programsorozat látványos eleme lesz péntek este, a muskéták sortüze után az Öreg-tóra fáklyákkal megvilágítva kievező naszádokról indított tűzijáték, illetve a patara vasárnap délutáni bevetésével színesített ostrom, a magyar zászló kitűzése a vár fokán.

A XVI. század végén a tatai vár, Komárom és Győr elővára, számos alkalommal gazdát cserélt. A gróf Pálffy Miklós komáromi várkapitány vezette hadak 1597 májusában Dunaalmás felől rejtve közelítették meg az erődítményt, és május 23-án, az esti órákban kezdték meg a támadást.

Magyarországon itt vetették be először a Johann Bernstein hadmérnök által működtetett patarát, amely egy bronzból készült, puskaporral megtöltött harang alakú eszköz volt. Begyújtása után a várkaput berobbantva nyitotta meg az utat az ostromló királyi hadak előtt.

Forrás