Folly Arborétum és Borászat

Folly Arborétum és Borászat

Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nemcsak különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Dédnagyapánk, dr. Folly Gyula (1867–1915) pécsi orvos volt az, aki elsőként az 1900-as évek elején a hegyoldalba, az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat ültetett.

Hét évvel ezelőtt mi, a negyedik generáció – Folly Réka és Folly Judit – is bekapcsolódtunk a munkálatokba. Üknagyapánk is foglalkozott ezen a birtokon a szőlőtermesztéssel – ebbe a hagyományba igyekszünk mi friss lendületet vinni, így az arborétum mellett a borászat is egyre nagyobb ismertségre és elismerésre tesz szert. Sofőröknek, gyerekeknek nagy örömére különböző gyógynövényekből: fenyőrügy-, menta-, ciromfű-, gyömbér- és levendulaszörpöket készítünk, ezek mind kóstolhatók, kaphatók a kávézónkban.

A Folly Arborétum „olyan, mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér” – mondta látogatását követően a dendrológia elismert szakembere, Johann Gerd Krüssmann (1910–1980). Az egész évben nyitva tartó, megújult kertben a látogatók gondosan kijelölt kis ösvények mentén ismerhetik meg az öt világtáj fenyőit. Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje él az arborétumban. A kert legmagasabb pontján helyezkedik el egyik új látványosságunk, mondhatni jelképünk, egy fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, ahonnan fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy „tanúhegyekre”, illetve a Balatonra.

Nálunk a felnőttek mellett kis vendégeink is tartalmasan tölthetik el az időt. Pár éve – egy európai uniós programnak köszönhetően – új játszótéri játékok készültek, melyek felhőtlen szórakozást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Igyekszünk egész évben színes, tartalmas programokat kínálni az idelátogatóknak. Idén már harmadik alkalommal rendeztük meg a szezonnyitó, ingyenes nyílt napunkat, ahol egész nap színes programokkal várjuk az idelátogatókat. A kisebbeknek játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő játékokkal, míg a felnőtteknek az arborétum boraival, kulturális programokkal és koncertekkel készülünk. Az idei évben bevezettük zenés estjeinket, ahol egyfajta élő zenei kísérettel lehet bejárni a kertet, vagy egy pohár bor mellett élvezni a csodás kilátást. Ezt a hidegebb napokon, már fedettebb helyen is folytatni szeretnénk. Nagy népszerűségnek örvendenek Holdfénytúráink, amikor is a látogatók a kert egy egészen új oldalát ismerhetik meg. Hello Nyár! programsorozatunkkal vezetett arborétumi sétával, illetve szakmai borkóstolóval várjuk kedves vendégeinket. Immáron második alkalommal szervezzük meg adventi vásárunkat, ahol különleges hangulattal készülünk vendégeinknek.

Elérhetőség:
8257, Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
+36 (70) 333-2569 (8–17 között)
info@follyarboretum.hu

Forrás