Csodás rózsakert a nyugati végeken

Csodás rózsakert a nyugati végeken

Mostanság már nemcsak a szépséges Eszterházy-kastély látványa miatt érdemes Fertődre utazni, hanem a kertjében megcsodálható Cziráky Margit Rózsakertért is, amelynek május közepétől nyíló rózsái felejthetetlen élményt ígérnek az utazónak.

A fertődi Eszterházy-kastély már önmagában is olyan látványosság, amelyért mindig érdemes felkerekedni és a nyugati határszélre utazni. A különleges élményt csak fokozza, hogy az építészeti remekmű 5 hektáros parkját a Versailles-i kastély parkjáról mintázták. Itt található az a Cziráky Margit Rózsakert, amit 1908-ra alakítottak ki Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából. A virágos kert egy része az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legmagasabban jegyzett kertésze, Anton Umlauf nevéhez kötődik.

Sajnos a történelem vihara a virágos kertet sem kímélte, amely a II. világháború alatt és az azt követő időkben szinte teljesen megsemmisült. Szerencsére azonban 2015-ben, a tudományos dokumentációk alapján folytatott munkálatok eredményeként ismét régi szépségében helyreállították, amelynek eredményeként manapság már közel 8000 pompás rózsatő virágait csodálhatják a látogatók.

A pazar látványt és egyben illatélményt nyújtó virágos kertben a magyar rózsafajták gazdag gyűjteménye mellett a német és angol termesztők által nemesített, folyton virágzó rózsák sora garantál különleges élményt. És miközben a vajszínű, a rózsaszínű a mély bordó mellett a narancsszínű és egyéb színekben pompázó virágokkal gazdagított, megújult rózsasétányok már önmagukban csodás sétára csábítanak, a kereszt alakú rózsalugas közepén álló pagodaszerű pavilon nemcsak a selfie barátoknak jelent tökéletes helyszínt, hanem azoknak is, akik csak egy egyszerű fotón, vagy az emlékeikben szeretnék megőrizni a különleges hely szépségét.

Meichl Frida

Forrás