Világbajnok tündérrózsás tó a Balaton mellett

Világbajnok tündérrózsás tó a Balaton mellett

Magyarországon sok olyan csodát találni, amiről az átlagember nem is gondolná, hogy az messze értékesebb annál, mint amilyennek első ránézésre látszik. Ezek közé tartozik a Hévízi-tó is, amely csodás gyógyító hatása mellett a világ legnagyobb, biológiailag aktív, természetes tavának számít.

Pedig ez az apró tó, a jellegzetes fürdőházával nem véletlenül vált a Balaton-régió, sőt egész Magyarország egyik ikonikus jelképévé. Már csak azért sem, mert a Zala megye büszkeségének számító Hévízi-tó az egyedülálló gyógyhatásától függetlenül is ritkaságszámba menő képződmény, amihez hasonló földrajzi jelenséggel csak Új-Zéland északi szigetén, Rotoruaban találkozhat az érdeklődő. A hasonlóság azonban nem merül ki ennyiben: a tó felszínének csodás képét meghatározó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) csak Hévízen és Új-Zélandon láthatók.

Ha pedig egy kis időutazást is vállalunk, az is kiderül, hogy a 4,4 hektár kiterjedésű, Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tavának számító hévízi tó vízének pozitív hatásait már a római korban is felismerték. A mai, több ritka madár- és rovarfajnak otthont adó Természetvédelmi Területen elhelyezkedő, 50 hektáros véderdő által körülölelt Hévízi-tó különlegessége az is, hogy miközben felszíne ovális alakú, keresztmetszete egy olyan elhajló tölcsér képét mutatja, amely a forrásánál a legmélyebb. Emellett a véderdő történelmi különlegessége az a 200 éves platánfa, amelyet egykoron még Festetics György ültetett.

A 38,5 méter mély tó vizét geotermikus energia melegíti: a télen-nyáron egyaránt kellemes hőmérséklet a föld mélyéből előtörő meleg forrásvizek és a karsztvíz keveredésének eredménye. A Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozamú 38 °C-os víz hőmérséklete így a nyári időszak átlagában 33-35°C körüli, de az őszi és a téli időszakban – az időjárástól függően -, sem csökken 22°C alá.

Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava elsősorban a reumás és mozgásszervi panaszokban szenvedőknek nyújt gyógyulási lehetőséget, de gazdag ásványi anyag-tartalmának köszönhetően számos más betegség esetében is hatásos kezelést ígér. A tófürdőben nemcsak a lebegés élménye miatt érdemes úszógumit kölcsönözni, hanem azért is, mert az a vízben való ellazulás mellett a gyógyvíz hatékonyabb felszívódását is elősegíti. A fürdés időtartama – aminek javallata egyénenként változhat – általánosságban 20-30 perc, a vízi kúra után pedig a pihenésre és folyadékfogyasztás is javallott.

Meichl Frida

Forrás